Casos de éxito de desarrollo rural en Europauna primera aproximación a su aplicabilidad en España

  1. Soler Vayá, Federico 1
  2. San Martín González, Enrique
  1. 1 Universidad Nacional de Educación a Distancia
    info

    Universidad Nacional de Educación a Distancia

    Madrid, España

    ROR https://ror.org/02msb5n36

Revista:
International Review of Economic Policy: Revista Internacional de Política Económica

ISSN: 2695-7035

Año de publicación: 2020

Volumen: 2

Número: 2

Páginas: 46-74

Tipo: Artículo

DOI: 10.7203/IREP.2.2.19350 DIALNET GOOGLE SCHOLAR lock_openAcceso abierto editor

Otras publicaciones en: International Review of Economic Policy: Revista Internacional de Política Económica

Objetivos de desarrollo sostenible

Resumen

This article analyses five successful cases of the application of rural development policies in Europe with the aim of evaluating their possible implementation in the rural areas of Spain. To this end, it first reviews the main problems presented in European rural areas and briefly explains what the current conception of rural development policy in the EU consists of. After that, in the central part of the article, the five cases selected for the study are detailed: the Highlands of Scotland, the protected designations of origin in France and Italy and the organic farms of Austria, the agricultural cooperative system in the Netherlands and Denmark, sustainable rural tourism in Ireland and Greece and renewable energy in the Nordic countries. Finally, the possible application of these policies in our country is analyzed, considering the differential and specific characteristics of each territory.

Referencias bibliográficas

  • Alexander, N. y Mckenna A. (1998).Rural tourism in the Heart of England. International Journal of Contemporary Hospitality Management, 10 (5), 203-207.
  • Bahadillo, C. (2005). Crecimiento económico y desarrollo sostenible en el medio rural ¿Utopía o realidad? Revista de Desarrollo Rural y Cooperativismo agrario, 9, 9-20.
  • Bijman, J. (2016). Agricultural Cooperatives in the Netherlands: Key Success Factors. Cooperatives: the power to Act. International Summit of Cooperatives. Quebec.
  • Bijman, J., Iliopoulos, C., Poppe, K. J., Gijselinckx, C., Hagedorn, K., Hanisch, Hendrikse, G. W. J., Kühl, R., Ollila, P., Pyykkönen P., y v. d. Sangen, G. (2012). Support for Farmers' Cooperatives: Final Report. Wageningen, The Netherlands, Wageningen UR. Disponible en: http://edepot.wur.nl/245008.
  • Bowen, S. y Zapata, A.V. (2009). Geographical indications, terroir and socioeconomic and ecological sustainability: The case of Tequila. Journal of rural studies, 25, 108-119.
  • Breukers, S. y Wolsink, M. (2007). Wind power implementation in changing institutional landscapes: An international comparison. Energy Policy, 35, 2737-2750.
  • Bryden, J. (2010). Renewable Energy as a Rural Development Opportunity. Norwegian Agricultural Economics Research Institute (NILF). Discussion Paper nº8.
  • Burns, P. y Fridman, D. (2011). Actors’ Perceptions of the Newly Designated South Downs Park: Social Exchange Theory and Framework Analysis Approach. Tourism Planning and Development, 8 (4), 447-465.
  • Campo Galego (2019). Austria es el país de la Unión Europea con mayor porcentaje de jóvenes en la ganadería y agricultura, Campo Galego. Xornal dixital agrario, 2/10/2019. Disponible en: https://www.campogalego.es/austria-es-el-pais-de-la-union-europea-con-mayor-porcentaje-de-jovenes-en-la-ganaderia-y-agricutlura/
  • Cànoves, G., Villarino, M. y Herrera, L. (2006). Políticas públicas, turismo rural y sostenibilidad. Boletín de la Asociación de Geógrafos Españoles, 41, 199-220.
  • Capellán-pérez, I., Campos-celador, A., Terés-zubiaga, J. (2018). Renewable Energy Cooperatives as an instrument towards the Energy Transition in Spain. Energy Policy, 123, 215–229. Disponible en: https://doi.org/10.1016/j.enpol.2018.08.064.
  • Cavicci, B., Bryden, J. y Vittuari, M. (2014). A comparison of bioenergy policies and institutional frameworks in the rural areas of Emilia Romagna and Norway. Energy Policy, 67, 355-363.
  • Darnhofer, I. (2005). Organic Farming and Rural Development: Some Evidence from Austria. Sociologia Ruralis, 45 (4), 308-323.
  • De Pablo, J. y Mirta M. E. (2002). Política de desarrollo rural en países desarrollados y países en desarrollo en Lledó, F. y Herrera, R. (Coords.): Agricultura ante el tercer milenio. Dykinson.
  • Del Valle, E. A. (2015). El turismo rural en España. Análisis de la evolución del modelo de desarrollo y perspectivas futuras (Tesis doctoral). Universidad de Vigo. Disponible en: http://www.investigo.biblioteca.uvigo.es/xmlui/bitstream/handle/11093/632/El_turismo_rural_en_Espa%C3%B1a.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Dobson, W. (2007). Competitive strategies of dairy processing firms in Ireland. Babcock Institute Discussion Paper, 3. EIP-AGRI (2013). Focus Group-Organic Farming, Optimising Arable Yields. Recommendations and Outputs. European Innovation Partnership (EIP-AGRI) Agricultural Productivity and Sustainability. Comisión Europea.
  • Esparcia, J. (2019). “Prohibido teorizar”: del diagnóstico a la acción en la lucha contra el despoblamiento rural. Reptes de la vertebració territorial valenciana. ISBN 9788491332237, 55-69.
  • Fleischer, A. y Felsenstein, D. (2000). Support for rural tourism: does it make a difference? Annals of Tourism Research, 27 (4), 1007-1024.
  • Flores, D. y Barroso, M. (2012). El turismo como estrategia de desarrollo rural sostenible. Los parques naturales andaluces. Revista de Estudios Empresariales, 1, 59-83.
  • Frutos, L. M.ª (2006). Problemas y perspectivas del mundo rural en Frutos, L. M.ª y Ruiz, E. (eds.), Estrategias Territoriales de Desarrollo Rural. Ed. Institución Fernando El Católico. Zaragoza.
  • Galdos, R. y Madrid, F. J. (2009). La energía eólica en España y su contribución al desarrollo rural, Investigaciones Geográficas, 50, 93-108
  • Haakon, T., Hakon, S. y Atlet H. (2012). Development of small versus large hydropower in Norway – comparison of environmental impacts. Energy Procedia, 20, 185-199.
  • Heneghan, M. (2002). Structures and processes in rural tourism. Paper presented at the Rural Development Conference: Signposts to Rural Change, Tullamore Court, Teagasc, Dublin, February.
  • Hillring, B. (2002). Rural development and bioenergy – experiences from 20 years of development in Sweeden. Biomass and Bioenergy, 23, 443-451.
  • Iakovidou, O. (2002): Women’s agrotourist cooperatives in Greece: key elements for their successful operation. Journal of Rural Cooperation, 30 (1), 13-24.
  • Ilbery, B., Morris, C., Buller, H., Maye, D. y Kneafsey, M. (2005). Product, Process and Place. An Examination of Food Marketing and Labelling Schemes in Europe and North America. European Urban and Regional Studies, 12 (2), 116-132.
  • Iorio, M. y Wall, G. (2012). Behind the Masks: Tourism and Community in Sardinia. Tourism Management, 33(6), 1440-1449.
  • Jiménez, F. J. (2000). Turismo rural y empleo. VII Congreso de Economía Regional de Castilla y León. Soria.
  • Johnson T. y Altman, I. (2014). Rural development opportunities in the bioeconomy. Biomass and Bioenergy, 63, 341-344.
  • Juliá, J. F., García, G. y Meliá, E. (2012). La Globalización y los Modelos de Crecimiento de los Grupos Cooperativos: las Cooperativas Agroalimentarias en España y en la Unión Europea. Ekonomiaz, 79, 1r cuatrimestre de 2012.
  • Knickel, K. y Renting, H. (2000). Methodological and conceptual issues in the study of multifunctionality and rural development. Sociologia Ruralis, 40 (4), 512-528.
  • Koutsou, S., Notta, O., Samathrakis, V. y Partalidou, M. (2009). Women’s Entrepreneurship and Rural Tourism in Greece: Private Enterprises and Cooperatives. South European Society and Politics, 14 (2), 191-209.
  • Lacambra, V. M. (2001). Desarrollo rural en los espacios rurales europeos. Elementos de desigualdad territorial. Revista Catalana de Sociologia, 14, 253-276.
  • Lasanta, T., Vicente, S. M. y Cuadrat, J. M., (2005). Mountain Mediterranean landscape evolution caused by theabandonment of traditional primary activities: a study of the Spanish Central Pyrenees. Applied Geography, 25(1), 47-65.
  • Lorenzini, E. (2010). Origin Labelled Products, Territorial Marks and their contribution to Rural Development. Evidence from Italy and France. Società Italiana di economia pubblica, nº 649.
  • Maroto, J. C. y Pinos, A. (2019). ¿El Turismo Rural freno a la despoblación? El caso del sur de España, en Cejudo, E. y Navarro, F. (Ed.) (2019): Despoblación y transformaciones sociodemográficas de los territorios rurales: los casos de España, Italia y Francia.
  • Midttun, A. y Koefoed, A. L. (2003). Green Innovation in Nordic Energy Industry: Dinamic Patterns and Institutional Trajectories. Paper for the Conference: “Innovation in Europe: Dynamics, Institutions and Values”. Roskilde University, Denmark, 8th-9th May.
  • Martin, A. (2009). La Muela, el pueblo que vive del aire, RTVE, 18/03/2009. Disponible en: https://www.rtve.es/noticias/20090318/muela-pueblo-vive-del-aire/249336.shtml
  • Morales, E. y Herrero, D. (2013). La contribución de la energía eólica al desarrollo rural en Ampudia en Universitat de les Illes Balears, Espacios insulares y de frontera, una visión geográfica, Congreso de Geógrafos Españoles, 23-25/10/2013, Palma de Mallorca. Palma: Universitat de les Illes Balears, pp. 631-640.
  • Nathon, N. (2018). Geographical Indications in the EU. Agriculture and Rural Development. Comisión Europea. Tel Aviv. Nilsson P. (1999). Tourism’s role in a new rural policy for peripheral areas: the case of Archipelago en Brown, F. y Hall, D. (eds). Case Studies of Tourism in Peripheral Areas, Bornholms Forskningscenter: Nexø; pp.157.180.
  • Pezzini, M. (2001). Rural Policy Lessons From OECD Countries. International Regional Science Review, 24 (1), pp. 134-145.
  • Plaza, J. I. y Araque, E. (2000). El turismo rural como fuente de desarrollo sostenible: best practices. Revista de Economía y Finanzas de Castilla y León, 4, 77-100.
  • Reig, E., Goerlich, F. J. y Cantarino, I. (2016). Delimitación de áreas rurales y urbanas a nivel local. Demografía, coberturas del suelo y accesibilidad. ISBN: 978-84-92937-64-6. Fundación BBVA. Bilbao.
  • Rico, M. (2005). El turismo como nueva fuente de ingresos para el medio rural de Castilla y León. Cuadernos de Turismo, 16, 175-195.
  • Robinson, J. y O’Connor, N. (2012). Ballyhoura – A Case Study of Cohesive Rural Tourism Planning in Ireland. International Conference on Tourism and Events: Opportunities, Impacts and Change (Incorporating the 8th Annual Tourism and Hospitality Research in Ireland Conference), Ulster Business School, University of Ulster, Belfast, Northern Ireland.
  • Rodríguez, R. y Pérez, E. (coord.) (2004). Espacios y desarrollos rurales: una visión múltiple desde Europa y Latinoamérica. Ediciones TREA, Gijón.
  • Rubio, P. (1997). La crisis del mundo rural: experiencias de desarrollo en la provincia de Teruel. Publicaciones de la Universidad de Zaragoza. Zaragoza.
  • Sánchez, A. M. y Sánchez F. J. (2018). Impacto del turismo rural sobre el empleo en España: una aproximación a escala provincial. Cuadernos de Desarrollo Rural, 15 (82).
  • Schermer, M. (2004). The concept of Eco-regions in Austria en Farming and rural systems research and extension. Pre-Proceedings of the 6th European Symposium of the International Farming Systems Association. Vila Real (Portugal).
  • Smith, E. y Marsden, T. (2004). Exploring the “limits to growth” in UK organics: beyond the statistical image. Journal of Rural Studies, 20(3), 345-357.
  • Van der ploeg, J. D., Renting, H., Brunori, G., Knickel, K., Mannion, J., Marsden, T., Roest, K., de Sevilla-Guzmán, E.,
  • Ventura, F. (2000). Rural development: from practices and policies towards theory. Sociologia Ruralis, 40, 391-408.
  • Van der sangen, G. J. H. (2013). The Netherlands en International Handbook of Cooperative Law. Berlin/Heidelberg, Springer, pp. 541-561.
  • Volkman, K. (2001). Tourism in Ireland: Observations on the Impact of European Union. Funding and Marketing Strategies. ASAC. Londres.
  • Wanhill S. (1977). Peripheral area tourism: a European perspective. Progress in Tourism and Hospitality Research, 3, 47-70.
  • Zanoli, R. (2004). The European consumer and organic food. Organic Marketing Iniciatives and Rural Development (OMIaRD), 4, University of Wales Aberystwyth.