Un sistema de evaluación integral para el análisis de los sistemas agroalimentariosla soberanía alimentaria como punto de partida

  1. RIVAS LÓPEZ, MARC
Dirigida per:
  1. Xavier Cussó Segura Director/a

Universitat de defensa: Universitat Autònoma de Barcelona

Fecha de defensa: 01 de de desembre de 2022

Tribunal:
  1. Gonzalo Gamboa Jiménez President/a
  2. Ángel Luis González Esteban Secretari
  3. Marta G. Rivera Ferré Vocal

Tipus: Tesi

Teseo: 821629 DIALNET lock_openTDX editor

Resum

Des de un punt de vista teòric, la Sobirania alimentaria es un concepte de creixent interès i actualitat donada la seva aproximació alternativa a l’anàlisi dels sistemes agroalimentaris i les seves transformacions. En un context on els models analítics basats exclusivament en criteris productivistes han mostrat les seves limitacions interpretatives en l’estudi de sistemes socials complexes, l’aparició de models d’avaluació que utilitzin una perspectiva multidimensional (econòmica, social, ambiental, nutricional, política, etc.) es presenta com a necessària. Conseqüentment s’ha desenvolupat un sistema d’avaluació basat en els principals atributs del concepte de Sobirania Alimentaria amb l’objectiu d’aproximar-se a les transformacions experimentades pels sistemes agroalimentaris en el llarg termini, així com a les conseqüències econòmiques, socials y ambientals de dites transformacions. El sistema d’avaluació desenvolupat categoritza els atributs avaluables d’un sistema agroalimentari y proposa un sistema de mesura d’aquests i de presentació dels resultats a través de la creació d’un indicador sintètic (ISSSA: Índex de Sobirania y Sostenibilitat dels Sistemes Agroalimentaris). La posada en pràctica del model es realitza a través de 7 casos d’estudi representatius de diferents regions d’Europa occidental: Alemanya, Regne Unit, França, Espanya, Itàlia, Dinamarca i Suècia. L’objectiu es analitzar a través del model d’avaluació presentat els efectes del procés globalitzador en el context de la UE des de finals dels anys 80 del segle passat fins a la actualitat i identificar l’existència o no de patrons regionals.